View unanswered posts | View active topics It is currently 29 Jan 2023, 23:18Reply to topic  [ 21 posts ] 
kass utgångstrafo symptom? 
Author Message

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post kass utgångstrafo symptom?
Hej alla glada!

Vill köpa en utgångstrafo push pull 50w

för 2 st 6L6, EL34 alt 5881 till rimligt pris.

Med 4,8,16 OHM Tapp

misstänker att den sagt upp sig =låg volym och fuldist den kan i bland fungera helt korrekt i nån minut men sista veckan har den bara spelat lågvolym och fuldist ,mäter korrekt med mät instrument vad jag kan bedömma.
ca 90 ohm på resp primär lindningar och 0,4 0,5 0,6 ohm på 4,8,16 ohms tapparna
men vid belastning så verkar det bli överslag i den eller nåt med lågvolym och trasigt ful ljud lika på rena kanalen ochså.
Jag har lött om alla lödningar i slutsteget å phase invertern + mätt alla kringkomponenter=ok
bytte alla rör i den ochså till sådana som jag vet fungerar=ingen skillnad
1:a gången problemet visade sig hade jag spelat ca 1,5 tim med mastern på 6 av 10 genom powersoak då blev den plötsligt väldigt tyst och trasig i ljudet inte onödigt varm eller redplating har konstaterat att felet är efter preampen
stärkaren är en bugera v55 hd infinium topp b+ ca 470V e likriktarn.
original trafo är problematisk att få tag på vill gärna uppgradera ochså.
inget problem att borra i chassit för nya trafon.
har redan borrat 11 hål för div switchning av komponentvärden

hoppas på bra synpunkter!!

MVH: //Jan


10 Oct 2022, 19:24
Profile ICQ WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 1090
Location: Vallentuna
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Enkel mätning:
Kör in klassisk glödspänning (6,3 V AC) på 8 Ohm -lindningen. Mät att du har rimliga spänningar på primärlindningens tappar. Det specifika mätetalet (spänningen) beror på impedansomsättningen, men om man har som ett grovt exempel 8000 Ohm mellan anodtapparna (omsättning 1000:1), så har man ca 33 ggr inspänningen där, vilket blir nånting nära 200 V. Mittappen ska ligga i mitten, dvs 100 V från resp. anodtapp (i detta exempel).

Sen kan man vara tvungen att megga trafon, dvs resistansmäta med hög spänning mellan lindningarna och mellan lindningar och kärna. Alla sådana mätningar ska ge många MegOhm. En klassisk "megger" mäter vid 500 V, men det finns varianter med högre mätspänning.

Lindningarna måste vara hela, dvs resistansen ska vara "låg".
Matning med växelström måste ge vettiga spänningsvärden på primär vs sekundär.
Det får inte finnas överledning mellan lindningar, eller mellan lindningar och kärnan.


10 Oct 2022, 21:29
Profile WWW
User avatar

Joined: 07 Sep 2008, 11:14
Posts: 7463
Location: Götelaborg
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Bra.
En tanke dock.
När jag gör det där brukar jag gå andra hållet. Dvs jag lägger nätspänning (med säkring) in på primär och mäter sedan sek.
Detta för att jag då kan "aptera" primärspänningen stabilt rent fysiskt och därmed inte gör mig lika illa om jag gör bort mig på sekundär sidan.

Uttryckt på ett annat sätt, jag gör mig inte lika illa på 10VAC som 230VAC.

_________________
jesper@by-racing.se
Racing amps-like having bacon...for your ears.


02 Nov 2022, 08:26
Profile

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
ja Tjenare!

och tack för edra svar det uppskattas!
åkte på Covid igen 2:a gången :roll: därav mitt sena svar.

har idag test monterat in Polarns Peavey Classic 50 2x12 "90 tals utgångstrafo" tror att den har typ 2100-2200 prim imp.

nu fungerar stärkaren perfekt.
så felet va utgångstrafon nåt slags överslag vid arbetsspänning ca 470 volt , Syntes inte vid resistans mätning från multimetern.

en annan sak denna förstärkare har autobias och rörövervakning"slutrören" via nån slags autobias krets "infinium"
under 50% är övervakningen lugn =inga blink i övervaningslamporna när man har mastern över 50% då blinkar dessa övervaknings lampor väldigt ofta och när man har mastern på fullt skaft så lyser dom ändå mer frekvent slutrörens filament lyser med jämt och fast sken "samma som förut" och när man mäter så är det inga konstigheter vid låg/hög volym.

har inte lyckats få tag i schema till denna stärk utan använder gamla schemat V55 den med utan infinium teknik alltså manuell bias, det är samma krets i preamp/poweramp i båda modellerna, jag har reverse ingenerat alla viktigheter inför moddningen som jag gjort. vill passa på att säga att stärken är ett riktigt RÖVHÅL att jobba med ett stort moderkort med alla komponenter på fel sida, och ja bugera har snålat på precis alla komponenter som inte ska tåla högspänning/watt så det gäller att va stadig på hand när man ska byta ut "modda"dessa risgryns komponenter.

är det någon som har lite input ang detta fenomen så är jag tacksam!?

det kanske inte gör nåt om övervakningslamporna blinkar men har för mig att de inte blinkade så mycket innan jag modifierade den eller har prinärimpedansen inverkan på övervaknings kretsen tror att det skiljer ca: 2K mellan Peavey och bugera trafon???

//Janne


04 Nov 2022, 21:15
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 20 Mar 2013, 21:57
Posts: 1386
Location: göteborg
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Har man ingen dokumentation på "autobias" kan det vara lugnare att koppla bort den.

_________________
Välljud med garanti www.tubular-well.se


04 Nov 2022, 21:30
Profile WWW

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Hittade denna länk där bugeras autobias diskuteras:

https://maker.pro/forums/threads/bugera ... ps.262761/

verkar som teknikern vet vad han pratar om och vad jag förstår så kanske det vore bättre med manuell bias inställning. men som sagt så är det Microcontrolled Autobias i Denna stärk.

jag kan för lite för att fatta varför mina tube life övervaknings lampor blinkar allt för ofta vid hög mastervolyms inställning det verkar som autobiasen ställs in varje gång stärkaren slås på och sedan om det blir nåt slags interferenns när när man spelar alltså: audio signal tillsätts och övervakningen får "spatt"
eller kan det va så att primär impedansen har inverkan på övervakningen för det skiljer ca: 2 kohm mellan bugera/Peavey utgångstrafon

hittat ett schema på bugeras bas klone på Ampeg SVT ll där infinium tekniken finns med "Samma övervaknings chip IC Atmega 8A" skulle tippa på att det är samma funktion i Bugeras V55 HD förstärkare!
länk till schemat: https://mega.nz/file/m14wBCrT#-6htUJSN_ ... VdIrUsoOKU

hur det där fungerar är överkurs för mig men det kanske finns nån här som är insatt och kan komma med någon rimlig förklaring till detta blink beteende på övervakningen på slutrören!

//janne


05 Nov 2022, 10:17
Profile ICQ WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 1090
Location: Vallentuna
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Primärimpedansen har betydelse för genomsnittsströmmen i slutsteget vid stark signal, annat om det är ren klass A och absolut ingen överstyrning. Måhända får "biaskontrollen" problem att hantera detta.


05 Nov 2022, 16:29
Profile WWW

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Tack så mycket för svaret!

detta låter mycket troligt!

jag har testat 3 st olika omgångar 6l6 och el 34 som jag vet funkar "bytt plats med dom internt ochså" vid gitarrspel när matsern står på 80% och över så stänger den ner ena röret 1:A och indikerar att detta skall bytas efter ca 1- 2 minuter
då får man starta om stärken igen och så går det att spela 1- 2 min igen etc,etc.
så problemet kvarstår.
spelar jag med mastern på 50-60% så blinkar tube monitoring lights som en julgran men den stänger inte ner ena röret.
har gjord ett ärende till Musictreibe och begärt ett schema och frågat om primärinpedansen är kritiskt för att autobiasen skall fungera optimalt!
//Jan


06 Nov 2022, 13:31
Profile ICQ WWW

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
har gjort ärende till musictriebe "Bugera Supporten"

hade samma frågor till dom som i denna tråd!

inte mycket till hjälp där inte!!! svaret var typ det är livsfarligt att mecka rörförstärkare och de kan inte ta ansvar att jag meckar i min egen förstärkare och bla bla etc..... att jag skulle vända mig till Bugera supporten i sverige "auktoriserad verkstad" vilka det nu är?? nån som vet? schema kunde de inte lämna ut fick inte köpa hellre!! "dåligt"

fick inte svar på vad det är för primär impedans på bugera original outputstrafon "ca: 90 ohm på varje lindnig primär sidan vad det nu kan bli i primär impedans för er som kan räkna eller har en känsla av vad det kan vara?" och vad som händer när man kopplar in en peavey classic output trafo med ca 2.2 impedans troligen lite mismatch men den funkar ljudmässigt!!! men autobias systemet går Bananas!

har ev. en 50w Marshall trafo på G med prim imp. 3600 ohm "typ 1300 kr senare"

men då skulle jag gärna veta i förvag om autobiasen fungerar som det är tänkt och inte blinkar som en julgran och stänger av ett rör "Det kan ju vara nåt fel med autobias kretsen men den förstår jag mig inte på!!! om den ev. funkar olika beroende på utgångs trafo olika primär impedanser"

är det någon som har mer input angående detta så är jag tacksam! ev. känner någon som är riktigt insatt i hur detta autobias fungerar som man kan komma i kontakt med!??

//Jan


17 Nov 2022, 12:16
Profile ICQ WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 1090
Location: Vallentuna
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Resistansmätning av en lindning ger knappt nån ledtråd om impedansen.

1. En transformatorlindning har inte en "generisk" impedans på si och så många kΩ, det är alltid en fråga om ett förhållande mellan impedansen i primären resp impedansen i sekundären och vad man belastar sekundären med.
Exempel: Du har en trafo med 5.000 Ohm primärt och 5 Ohm sekundärt. Detta stämmer bara så länge du har en last på 5 Ohm på sekundären. Sätter du 10 Ohm som last, kommer primären att visa en impedans på 10.000 Ohm.

2. Man kan däremot mäta upp impedansomsättningen mellan olika lindningar. Enklast är att fastställa vilken spänningsomsättning som finns mellan lindningarna. Om man matar in en känd spänning på nån lindning (säg 230 V på primären) och sen mäter man spånningen på sekundären (se f.ö. resonemang tidigare i tråden). Därefter räknar man ut kvoten, dvs (enklast) den högre spänningen delat med den lägre. Talet man får, tar man i kvadrat och får då impedansomsättningen. Sen gäller det att veta, vilken impedans man lastar stärkaren med. Lastimpedansen gånger impedansomsättningen blir då primärimpedansen (det som slutrören ser).

Att autobiasmojängen får spader är sannolikt en följd av att den trafo som sitter där inte har samma primärimpedans som originalet. Genomsnittsströmmen genom rören blir annorlunda vid hög signal.


17 Nov 2022, 15:01
Profile WWW

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
ok !

tack så mycket för svaret: :D

då kanske jag försöka mig på att räkna ut primären på den trasiga bugera trafon "låg volym och distat ljud"

eller är det någon här som vet specem på bugera trafon??

kan det funka att mäta den trasiga bugera original trafon med låt säga med ett 9v batteri på ingångs tåtarna "primär" och få ut värden på utgången så man kan räkna ut primärimpedansen ?
för den fungerar inte med arbets spänningarna /belastning i förstärkaren alltså normal drift typ 470V ?

//Jan


17 Nov 2022, 17:28
Profile ICQ WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 1090
Location: Vallentuna
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Du måste använda växelspänning!

Om det finns ett överslag/överledning så kan man inte rimligen köra in nätspänning på trafon. Men man kan möjligen göra tvärtom, att man trycker in en låg växelspänning, som halva glödspänningen (3,15 V) på sekundären och mäter över primären (med försiktighet, så det inte blir en otäck kyss). Men en "dålig" trafo kan vara svår att mäta upp och få vettiga värden. Du kan också prova med att använda en annan stärkare och en tongenerator och koppla högtalarutgången till bugerans sekundär. Lägg dig på max 200 Hz och mät först spänningen på "sekundärsidan" och sedan primärsidan.


17 Nov 2022, 17:46
Profile WWW

Joined: 27 Dec 2007, 21:50
Posts: 2618
Location: Eskilstuna
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
har megger så testar med sådan klarar 500 eller 1000 volt

_________________
    Zvenamps
    Rörförstärkaretekniker


25 Nov 2022, 00:01
Profile WWW

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Ja tack så mycket för all hjälp! :lol:

men nu är det ju konstaterat att trafon är kass!
så jag tänte köpa ny trafo blir nog en sådan
https://www.tubeampdoctor.com/en/output ... 4-8-16-ohm
verkar vara 3.6k prim imp. på denna så jag hoppas att autobias systemet fungerar som det ska.
för nu när jag har Peavey classic 50 trafon inkoplad 2.2 prim impedance så löper autobias amok vid högre mastervolume än 60% och stänger av ett rör efter ca 1 - min spelande (frustrerande)
jag har kontaktat musictreide gen. agent tyskland (flera gånger)de är inte hjälpsamma och hänvisar till sverige vart jag köpte den
(4 sound ) 2017 inköptes den = ingen garanti 4 sound har konkat ochså!
så jag har kontaktat andra åf på bugera i sverige som säljer märket för att få tag i någon som servar bugera förstärkare
och frågat vem som är genralagent för bugera sverige de har duckat för mina frågor och hänvisat mig till musictreide tyskland alltså moment 22 får ingen HJÄLP!!!!! hållt på med detta 2-3 veckor nu! :(

har någon här vetskap om en kunnig bugera rörmek (Autobias funktionen)som man skulle kunna kontakta så vore jag väldigt tacksam!

har ni några åsikter ang marshall trafon i ovanst. länk är den den bra eller ska jag satsa på nåt annat?

MVH //Janne


25 Nov 2022, 12:33
Profile ICQ WWW
User avatar

Joined: 20 Mar 2013, 21:57
Posts: 1386
Location: göteborg
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Björbojanne wrote:
Hittade denna länk där bugeras autobias diskuteras:

https://maker.pro/forums/threads/bugera ... ps.262761/

verkar som teknikern vet vad han pratar om och vad jag förstår så kanske det vore bättre med manuell bias inställning. men som sagt så är det Microcontrolled Autobias i Denna stärk.

jag kan för lite för att fatta varför mina tube life övervaknings lampor blinkar allt för ofta vid hög mastervolyms inställning det verkar som autobiasen ställs in varje gång stärkaren slås på och sedan om det blir nåt slags interferenns när när man spelar alltså: audio signal tillsätts och övervakningen får "spatt"
eller kan det va så att primär impedansen har inverkan på övervakningen för det skiljer ca: 2 kohm mellan bugera/Peavey utgångstrafon

hittat ett schema på bugeras bas klone på Ampeg SVT ll där infinium tekniken finns med "Samma övervaknings chip IC Atmega 8A" skulle tippa på att det är samma funktion i Bugeras V55 HD förstärkare!
länk till schemat: https://mega.nz/file/m14wBCrT#-6htUJSN_ ... VdIrUsoOKU

hur det där fungerar är överkurs för mig men det kanske finns nån här som är insatt och kan komma med någon rimlig förklaring till detta blink beteende på övervakningen på slutrören!

//janne


Detta inlägg refererar till schemat ovan, inte till trådens första inlägg och bugueras autobias.

Nu är jag ingen fena på gitarrstärkare, däremot vet jag hur rör bär sig åt.
Och i detta fallet skulle jag nog konstatera att buguera har sovit sött och okunnigt.

Tittar man på schemat så är gallermotståndet 390k när 6550 kräver som mest 50k. Alltså blir minsta gallerström
ett hot mot röret och överström aka redplating uppstår. Det hjälper inte att man har en aktiv bias när rörets inre delar
blir överhettade är överströmmen ett faktum.

Vore den min stärkare skulle jag riva ut autobias och förpassa den till runda arkivet samt bygga om .
R28 ( ett av gallermotstånden) skall då bli 47k, och på andra sidan ( den som går till A1 ( före detta autobias) till vipern på en pot
där man ställer bias för detta rör.
Är man klok köper man 6 matchade rör och kan ha en gemensam pot för alla rören, annars får man ha en pot per rör
och justera dem en och en.

Det är som upplagt för att denna förstärkaren käkar slutrör.

_________________
Välljud med garanti www.tubular-well.se


25 Nov 2022, 17:17
Profile WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 1090
Location: Vallentuna
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Instämmer 100%...


25 Nov 2022, 21:04
Profile WWW

Joined: 27 Dec 2007, 15:16
Posts: 7291
Location: Uddevalla
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Lägger en vild tanke här bara. Du kan inte vid transformatorbytet råkat koppla fasen tvärtom så du får positiv motkoppling i slutsteget i ställer för negativ? Det borde få saker att flippa när du höjer volymen.

_________________
Johan Hansson


25 Nov 2022, 21:33
Profile

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
när jag kopplade in peaveyns trafo provisoriskt kopplade jag bara 16 ohms tappen och nollan för test (svart och orange) på sekundären
men jag har NFB på switch så jag kan koppla ur nfb´n helt och autobias systemet löper fortfarande amok med urkopplad nfb!!

jag kan ju byta plats på nollan och 16 ohms tappen på sekunderen ganska lätt och prova!

jag trodde att förstärkaren skulle squeela om man kopplar utgångstrafon fel men gäller det endast primären??

som jag har förstått det så kopplar man primären Fel/fasvänd och kopplar sekundären motsvarende fel/fasvänd så jämnar det ut sig ???

jag är ingen expert på utgångstrafo men nån kanske kan kasta lite ljus över detta med inkoppling av utgångs trafo!

//Janne


26 Nov 2022, 10:47
Profile ICQ WWW

Joined: 21 Jul 2015, 12:14
Posts: 1090
Location: Vallentuna
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Negativ motkoppling från utgångstrafon sänker känsligheten och minskar distorsionen i de steg som är inblandade (oftast PI och slutsteget). Kopplar man fel (fasvänder), får man en förstärkningsökning, och beroende på hur återkopplingsslingan ser ut, kan man få oscillation (självsvängning).

Om man fasvänder primären eller sekundären spelar ingen roll. Och, ja, om man "vänder på båda" tar det ut sig.


26 Nov 2022, 12:26
Profile WWW

Joined: 07 Feb 2008, 19:31
Posts: 196
Location:
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Tackar för bra svar :D

Bra förklarat lampuradio! :D :D

Jag har beställt trafon marshallkopian
Enl. Ovanstående länk

Jag hoppas på att autobias problemet försvinner
Har ingen lust att reverse engineera auto bias systemet utan schema och ev ta bort det och installera manuell bias med pottar

//Janne


26 Nov 2022, 13:20
Profile ICQ WWW

Joined: 27 Dec 2007, 15:16
Posts: 7291
Location: Uddevalla
Post Re: kass utgångstrafo symptom?
Är det någon som ser vilket som är sinaldetektorn på MCU och vart denna sen går. Katodsensorn är ju helt ac avkopplad innan MCU så där kan det ju inte mätas. Känns som det borde vara en ADC ingång men hittar inte var dessa sen är anslutan hela vägen.

_________________
Johan Hansson


26 Nov 2022, 13:24
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 21 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.